Forgaffel

GAFFELSERVICE – HVORFOR?

 

Har man en MTB med luftforgaffel og evt. bagdæmper, skal man være opmærksom på at disse bør serviceres med jævne mellemrum, ligesom alt andet på cyklen. Frekvensen afhænger af producent samt type og model, men en god tommelfingerregel er et stort service én gang om året. Service-intervallerne for netop din forgaffel eller bagdæmper, oplyses af forhandler og/eller producent.

 

Mange “glemmer” alt om gaffelservice, og det er faktisk synd – for at køre med en ny-serviceret forgaffel er næsten som at få en helt ny cykel, så man både forlænger levetiden på gaffel eller dæmper, samtidig med at man optimere køreoplevelsen.

 

Jo dyrere forgaffel eller bagdæmper, jo mere relevant er gaffelservice naturligvis – men eftersom forgaffel og bagdæmper typisk er nogle af de absolut dyreste komponenter på cyklen, giver det god mening at servicere og dermed forlænge levetiden på disse.

 

Hvad omfatter et gaffelservice?

 

Grundlæggende snakker man om lille og stort service, lidt ligesom service til bilen. Ved et lille service skiftes som oftest olie, o-ringe og pakninger, samtidig med at gaffel eller dæmper inspiceres. Ved et stort service går man lidt grundigere til værks og gaffel eller dæmper adskilles og alle pakninger, o-ringe og lign. udskiftes, al olie udskiftes og alle funktioner testes grundigt.

 

fox-forgaffel-side-horisontal

 

Kan man selv udføre et gaffelservice?

 

Det korte svar er ja, gaffelservice er ikke raketvidenskab – men det kræver snilde, tålmodighed og naturligvis nogle reservedele.

 

På producentens website kan man ofte finde både beskrivelser og videoer der viser hvordan de enkelte modeller skal services og olie samt service kits kan fås online hos både danske og udenlandske webshops..

Producenter

 

Fox

Rock Shox

For at kunne udføre et lille gaffelservice skal der bruges et passende service kit med pakninger og o-ringe samt olie, regn med at skulle bruge et par timer på det første gang – alt efter hvor meget du er vant til at skrue på cykler.

 

Næste spørgsmål er så om man bør udføre et gaffelservice selv? Nogle foretrækker at kunne lave al reparation og vedligehold selv, men gaffelservice er lidt mere kompliceret og både importører og cykelhandlere deltager altså løbende i kurser for at være up-to-date med de nyeste modeller og teknikker. Bare indkøb af reservedele og olie ender hurtigt i en 200-400 kr., hvilket ikke er langt fra prisen for et lille service hos et autoriseret værksted og lig dertil den tid man skal bruge på at sætte sig ind i det og udføre selve servicet. Personligt er jeg rigtig glad for at kunne udføre de fleste former for service og reparation på alle former for cykler, men lige netop gaffelservice har jeg indtil nu overladt til de professionelle. Så ved jeg det bliver gjort efter producentens foreskrifter og jeg sparer en frygtelig masse tid, uden at difference i kroner er specielt stor.

 

fox-bagdaemper-detail

 

Priseksempler

Lille Fox service: 689,-

Stort Fox service: 929,-

Lille RockShox service: 439,-

Stort RockShox service: 679,-

Bestil eller læs mere omkring gaffelservice hos cykelskradderen.dk

Du kan også kontakte gaffel-producenten eller tjekke Deres website for oversigt over lokale forhandlere, alternativt kan du naturligvis også blot kontakte den lokale cykelhandler for at høre om de kan service netop din forgaffel eller bagdæmper og til hvilken pris.

 

 

3 måneders Gratis Service garanti

på alle nye cykler

Vi tilbyder altid

professionel hjælp

Kæmpe udvalg af cykler

Vi har de mest kvalitive mærker